افرادی که دلیل داشتن ناهنجاری در فک و همینطور نامرتبی دندانهایشان اقدام به انجام ارتودنسی میکنند، با یک سوال مهم مواجه هستند: آیا فرم لبها بعداز ارتودنسی تغییر میکند؟ در حقیقت میتوان گفت دغدغه اصلیشان تغییر چهره به واسطه مرتب شدن دندانهای شان است. اما این تاثیر تا چه حد و چگونه است را در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
تغییر فرم لب و چهره بعد از ارتودنسی
کافی است از زمانی که دندانهایی نامرتب در دهان داشتید عکسی داشته باشید یا اینکه بطور ماهیانه از چهرهتان عکس بگیرید؛ آنجاست که متوجه تغییرات بر روی صورت و فرم لبهایتان خواهیدشد. هرچند بعضی افراد این تغییرات را منفی تلقی میکنند، اما با توجه به مرتب شدن دندانها، زیبایی لبخند و سلامت دهان و دندانتان اهمیت بیشتری دارد.
البته باید در نظر داشته باشید که چهره اصلی شما زمانی مشخص خواهدشد که با نحوه مراقبت از دندان های ارتودنسی شده آشنایی داشته باشید تا بعد از برداشتن براکت از روی دندانها، از نتیجه تحمل مدتها درد و سختی رضایت داشته باشید. در حقیقت توجه به همین نکات است که باعث چینش صحیح، نظم، اصلاح جلوزدگی، عقب زدگی فک و دندان و… خواهدشد. با این تفاسیر میتوان انتظار داشت که ارتودنسی بر تغییر فرم گونهها، چانه و همین طور لبها تاثیر خواهدداشت.
فرم لب ها بعد از ارتودنسی تغییر می کند
بعد از اینکه دوره درمان ارتودنسی تمام شد و ابزارها، دستگاهها، موم ارتودنسی، بریسها و… از داخل دهان خارج شدند، تمامی ناهنجاریها و نامرتبی دندانها اصلاح خواهدشد. به دلیل اینکه لبها به حالت عادی باز خواهندگشت، بدون شک بایستی منتظر تغییر فرم لب در چهره باشید. به عنوان مثال اگر برای درمان عارضه آندربایت به ارتودنسی مشهد مراجعه کردهاید، بعد از اتمام دوره درمان و بازگشت فک پایین به عقب، فرم لبها نیز تغییر خواهدکرد. البته در نظر داشته باشید که این میزان تغییر بسته به میزان ناهنجاری خواهدبود.
تغییرفرم لب ها بعد از ارتودنسی در ناهنجاری های مختلف
در کنار بهم ریختگی دندانها، ناهنجاریهای دیگری نیز وجود دارد که افراد را مجاب به انجام ارتودنسی میکند. از جمله این ناهنجاریها عبارت است از:
- اوربایت: در اوربایت با جلوزدگی دندان و فک بالا به نسبت فک پایین مواجه هستید. در این حالت لب بالایی جلو و لب پایین فرو رفته خواهدبود. بعد از انجام ارتودنسی لب بالایی به جای خود بازگشته و از شدت برجستگی آن کم خواهدکرد.
- آندربایت: آندربایت درست برخلاف عارضه اوربایت است؛ به این معنا که فک و دندانهای پایین جلو زدگی دارند و تناسب را در چهره بهم میزنند. بعد از ارتودنسی جلوزدگی لبها برطرف شده و صورتتان زیباتر خواهدشد.
- اپن بایت: در اپن بایت دندانها بطور کامل روی هم قرار نمیگیرند و همیشه بینشان کمی فاصله خواهدبود. این ناهنجاری هم شکل صورت و لبها را بهم زده و باعث کشیدگی لب بالا و پایین شده. بعد از اتمام دوره درمان ارتودنسی لبهای بالا و پایین هم به همراه دندانها به جای قبلی خود باز خواهندگشت.
- انحراف دندانی: انحرافهای دندانی و نامرتب بودن آنها باعث از بین رفتن توازن و قرینگی دندانها خواهدشد. در حقیقت همین مورد دلیل کشیدن دندان برای ارتودنسی است. چرا که باید فضای مناسبی برای جابجاشدن دندانها فراهم شود. در این حالت هم متناسب با میزان شدت بهم ریختگی و بهم خوردن توازن و قرینگی دندان، فرم لبها تغییر خواهدکرد.
چرا فرم لب ها بعداز ارتودنسی تغییرمی کند؟
اصلیترین دلیل تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی، تغییر موقعیت شیاری است به نام ماگزیلاری که بین لب و دندان قرار گرفته است. بعد از اینکه دندانها در طی مدت درمان به جایگاه اصلی خود بازگشتند، ماگزیلاری لب را به عقب کشیده و در نتیجه فرم لب تغییر پیدا میکند. اما اینکه این تغییر تا چه اندازه باشد را میزان بهم ریختگی دندانها مشخص خواهدکرد.
کلام پایانی
یکی از اصلیترین دغدغههای افرادی که ارتودنسی را برای درمان ناهنجاریها انتخاب میکنند، تغییر فرم لب بعد از پایان طول درمان است. به همین خاطر برخی از دندانپزشکان، از نوارهای خاصی بر روی بریسها استفاده کرده تا از جابجایی بیش از اندازه لب و تغییر فرم آن جلوگیری کنند. یا اینکه بریسهای نامرئی رابه کار میبرند تا شکل لب در طول ارتودنسی تغییر زیادی نداشته باشد.